ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΟΣ

Βασίλειος Γκίκας, Ακαδημαϊκός, Οικονομολόγος και Πολιτικός (Αιρετό Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως Pennsylvania At-Large Representative, στην Ελλάδα, ως Αμερικανός Πολίτης Εξωτερικού, μεταξύ 2016 - 2021).

"Κοινή Δήλωση γιά τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδος".

21/2/2023.

Το κείμενο της ακόλουθης Δήλωσης δόθηκε στη Δημοσιότητα από τις Κυβερνήσεις των Η.Π.Α. και της Ελλάδος με την ευκαιρία του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου.

Έναρξη κειμένου.
Οι Κυβερνήσεις των Η.Π.Α. και της Ελλάδος πραγματοποίησαν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδας στην Αθήνα στις 21/2/2023. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κι ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Antony J. Blinken ξεκίνησαν τον Στρατηγικό Διάλογο, ο οποίος περιλάμβανε υψηλού επιπέδου Διυπηρεσιακή Εκπροσώπηση κι από τις δύο χώρες.
Ο Στρατηγικός Διάλογος υπογραμμίζει την εμβάθυνση της Συνεργασίας μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδος. Οι Η.Π.Α. κι η Ελλάς αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία γιά ν' αναδείξουν μιά ολοένα ισχυρότερη Διμερή και Διατλαντική Σχέση, βασισμένη σε Κοινές Αξίες και σε Κοινά Συμφέροντα κι επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη Συνεργασία στους Τομείς που περιγράφονται παρακάτω.

Περιφερειακά Θέματα.
Οι Η.Π.Α. κι η Ελλάς ανανέωσαν τη Δέσμευσή τους γιά την προώθηση της Σταθερότητας, της Ειρήνης και της Ευημερίας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αμφότερες οι Κυβερνήσεις εξέφρασαν την ανυποχώρητη υποστήριξή τους στην Ουκρανία κι υπερασπίστηκαν τις Αρχές της Κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Οι Η.Π.Α. επικρότησαν την Ανθρωπιστική κι Αμυντική Βοήθεια της Ελλάδος προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της Ελλάδος να στηρίξει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας γιά την Ε.Ε., τη βοήθεια της Ελλάδος γιά τη διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουκρανίας και τη φιλοξενία εκτοπισμένων από την Ουκρανία που χρήζουν προστασίας.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την αγωνία τους γιά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία κι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τον πληγέντα πληθυσμό. Η Ελλάς κι οι Η.Π.Α. συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της Κυριαρχίας, των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θαλάσσης, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών κι άλλων διαφωνιών μέσω διπλωματικών διαύλων.
Επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην ενίσχυση της στενής Συνεργασίας τους, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους γιά τη διασφάλιση της Σταθερότητας και της Ασφάλειας στην ευρύτερη Περιοχή. Τα δύο μέρη αντάλλαξαν απόψεις γιά την προώθηση της Περιφερειακής Ολοκλήρωσης κι Ασφάλειας στην Περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Ελλάς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Οι Η.Π.Α. κι η Ελλάς επαίνεσαν τη συνεχιζόμενη Συνεργασία και τις Συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας του σχήματος 3 +1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + Η.Π.Α.) και χαιρέτισαν την περαιτέρω Δέσμευση μέσω Βουλευτικών Ανταλλαγών.
Αμφότερες οι Κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την ανάγκη προστασίας των συνόρων τους και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, όσον αφορά τη μεταχείριση των αιτούντων Άσυλο, των Μεταναστών και των Προσφύγων. Οι Η.Π.Α, εξέφρασαν την εκτίμησή τους γιά την Ελλάδα που φιλοξενεί αιτούντες Άσυλο και Πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών κι Ουκρανών που λαμβάνουν Προσωρινή Προστασία και τόνισαν τη σημασία της διευκόλυνσης της ένταξης και της κάλυψης βασικών αναγκών.

Άμυνα κι Ασφάλεια.
Αμφότερες οι Κυβερνήσεις χαιρέτισαν την Επικύρωση και την έναρξη ισχύος το 2022 της 2ης Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ενίσχυσε την Ασφάλεια και των 2 Εθνών κι αντικατοπτρίζει μία μακροπρόθεσμη, εμβάθυνση κι επέκταση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε μια κρίσιμη στιγμή στην Ευρώπη. Αμφότερες οι πλευρές επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν αμοιβαία την Περιφερειακή Ασφάλεια, διαφυλάσσοντας τις Αρχές της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της Εδαφικής Ακεραιότητας. Οι Η.Π.Α. υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρουπόλεως, το οποίο έχει μετατραπεί σε ζωτικό Κόμβο Διοικητικής Μέριμνας γιά την αμυντική στάση του Ν.Α.Τ.Ο. στην ανατολική πλευρά του και θα παρέχει κρίσιμη Ενεργειακή Ασφάλεια στην Περιοχή.
Η Ελλάς κι οι Η.Π.Α. σημείωσαν τον αυξανόμενο αριθμό Αμερικανικών Δυνάμεων, που αναπτύσσονται προσωρινά, ασκούνται ή διέρχονται από την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιά την υποστήριξη της Συμμαχίας του Ν.Α.Τ.Ο. Αμφότερα τα μέρη τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των Κοινών Ασκήσεων και της εμβάθυνσης της Διαλειτουργικότητας γιά την ενίσχυση της Περιφερειακής Συνεργασίας στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Οι Η.Π.Α. χαιρέτισαν τη Δέσμευση της Ελλάδας να υπερβεί τη Δέσμευση της Συνόδου Κορυφής του Ν.Α.Τ.Ο. στην Ουαλία το 2014. Αμφότερα τα μέρη τόνισαν τις προσπάθειες Στρατιωτικού Εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της Συνεργασίας γιά την προμήθεια αμυντικών ειδών όπως τα F-35, τα οποία θα ενισχύσουν τη Διμερή Συνεργασία και τις δυνατότητες του Ν.Α.Τ.Ο. Αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους γιά την αρχική έγκριση ορισμένων έργων βελτίωσης των Υποδομών που συζητήθηκαν κατά την 108η Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής.

Ανθρωπιστικές προκλήσεις κι ετοιμότητα γιά την αντιμετώπιση καταστροφών.
Οι Η.Π.Α. επαίνεσαν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας γιά τον Σχεδιασμό Έκτακτης Ανάγκης και γιά την προετοιμασία του γιά την αντιμετώπιση δυνητικά επικίνδυνων πυρκαγιών.
Η Ελλάς σημείωσε την ενεργό συμμετοχή της στον πρόσφατα αναβαθμισμένο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Απόθεμα Πόρων, rescEU, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών γιά τη δημιουργία Αποθεμάτων Προμηθειών Έκτακτης Ανάγκης και τη συμβολή σε μιά Εφεδρική Δύναμη Πυρόσβεσης της Ε.Ε. Η Ελλάς εξέφρασε τον Στόχο της να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο σε Τομείς όπως η Κοινή Εκπαίδευση, η προμήθεια εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης κι ο Εκσυγχρονισμός των Πρωτοκόλλων Πολιτικής Προστασίας και χαιρέτισε την πρόσθετη Τεχνική Βοήθεια από τις Η.Π.Α. Οι Η.Π.Α. καλωσόρισαν τα Μέλη του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος να συμμετάσχουν σε μία Περιοδεία Μελέτης των Η.Π.Α., που διοργανώθηκε από τη Δασική Υπηρεσία των Η.Π.Α. και την USAID. Αμφότερα τα μέρη εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον γιά την Επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Πρόθεσης Συνεργασίας στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών, καθώς και γιά την ενίσχυση της Συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και Φορέων των Η.Π.Α , όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών κ' Ιδιωτικών Εταιρειών μ' εμπειρία στην ετοιμότητα γιά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενέργεια και Περιβάλλον.
Η Ελλάς κι οι Η.Π.Α. υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνεχιζόμενης Συνεργασίας γιά την Ενεργειακή Ασφάλεια και Διαφοροποίηση, που μεγεθύνθηκε από την Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Η.Π.Α. χαιρέτισαν την πρόοδο της Ελλάδος σ' έργα που θα ενισχύσουν την Περιφερειακή Ενεργειακή Ασφάλεια, όπως η λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδος - Βουλγαρίας, ο συνεχιζόμενος Σχεδιασμός γιά τον αγωγό διασύνδεσης Βόρειας Μακεδονίας - Ελλάδος κι οι προσπάθειες της Ελλάδος να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα είναι λειτουργική μέχρι το τέλος του έτους. Οι Η.Π.Α. χαιρέτισαν τη Δέσμευση της Ελλάδος να διερευνήσει ευκαιρίες Συνεργασίας με την USAID, γιά την περαιτέρω ενοποίηση των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδος και των γειτόνων της.
Η Ελλάς επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ως δυνητικά πολύτιμες πηγές γιά τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της Περιοχής και τόνισε τα δικά της έργα εξερεύνησης φυσικού αερίου στ' ανοικτά των ακτών της Κρήτης, ως σημαντικά γιά την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Η.Π.Α. κι η Ελλάς τόνισαν περαιτέρω ότι η προώθηση έργων που θα μπορούσαν να γεφυρώσουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία, όπως αρκετές προτεινόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, θα παράσχει περαιτέρω στην Ευρώπη την επιθυμητή καθαρότερη ενέργεια, υποστηρίζοντας παράλληλα την Οικονομική Ανάπτυξη ολόκληρης της Περιοχής. Η Ελλάς επανέλαβε επίσης την υποστήριξή της σε πιό παραδοσιακά έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμφότερα τα μέρη σημείωσαν την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κι η Ελλάς τόνισε τα εγκαίνια του μεγαλύτερου Ηλιακού Πάρκου της Χώρας στην Κοζάνη. Οι Η.Π.Α. ενθάρρυναν την Ελλάδα να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στον φιλόδοξο στόχο της γιά σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το τέλος του 2028.
Η Ελλάς περιέγραψε τις Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες Προτεραιότητας που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της COP 26, όπως η Στρατηγική GR-eco, που έχει σχεδιαστεί γιά να μετατρέψει τα βασικά νησιά σε βιώσιμους πράσινους προορισμούς και τον στόχο της να ορίσει το 10% των θαλασσών της ως μη Αλιευτικές Ζώνες. Οι Η.Π.Α. χαιρέτισαν την Ηγεσία της Ελλάδος στο Περιβάλλον και τη συνεχάρησαν γιά την επιλογή της να φιλοξενήσει το 9ο Συνέδριο Our Ocean το 2024, το οποίο θα καθοδηγήσει τις διεθνείς προσπάθειες γιά την αντιμετώπιση της Υγείας και της Ασφάλειας των Ωκεανών, των Κλιματικών Στόχων και της Γαλάζιας Οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών γιά την κλιμάκωση των Υπεράκτιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη δημιουργία ενός Ναυτιλιακού Τομέα που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Και τα δύο μέρη υπογράμμισαν τη σημασία της προώθησης της απαλλαγής του Ναυτιλιακού Τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές το αργότερο έως το 2050.Οι Η. Π.Α. χαιρέτισαν τη Συμμετοχή της Ελλάδας στον Διαγωνισμό Πράσινης Ναυτιλίας στην COP 27. Αμφότερες οι Χώρες προσβλέπουν στη συνέχιση της υποστήριξης της πρόκλησης της Πράσινης Ναυτιλίας στην COP 28.

Επιβολή του Νόμου κι Αντιτρομοκρατία.
Οι Η.Π.Α. ευχαρίστησαν την Ελλάδα γιά το γεγονός ότι είναι ένας ισχυρός κι αξιόπιστος Εταίρος στη Συνεργασία γιά την επιβολή του Νόμου, συμπεριλαμβανομένων των Εκδόσεων. Αμφότερα τα μέρη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν Αιτήματα Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής κι Εκδόσεις. Η Ελλάς κι οι Η.Π. Α. υπογράμμισαν τη συνεχιζόμενη σημασία της κοινής εκπαίδευσης επιβολής του Νόμου γιά την καταπολέμηση ολοένα και πιό σύνθετων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο, των Σύνθετων Οικονομικών Εγκλημάτων, του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας. Οι Η.Π. Α. επαίνεσαν την πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει νέες Βιομετρικές Ταυτότητες, προϋπόθεση γιά τη συνεχή Συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα. Αμφότερα τα μέρη δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή του Κοινού Προγράμματος Ασφαλείας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών γιά την ενίσχυση των αμοιβαίων στόχων Αεροπορικής Ασφάλειας και καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Η Ελλάς μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη Νομοθεσία που θεσπίστηκε σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ε.Ε. γιά την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την πρόληψη της πρόωρης αποφυλάκισης καταδικασθέντων τρομοκρατών. Αμφότερα τα μέρη δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους γιά την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Οι Η.Π.Α κι η Ελλάς εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά σε διμερή και πολυμερή Φόρουμ γιά την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων μέσω του Παγκόσμιου Συνασπισμού γιά την Ήττα του ISIS.

Εμπόριο κι Επενδύσεις.
Αμφότερα τα μέρη χαιρέτισαν ένα ακόμη ισχυρό έτος Εμπορίου κι Επενδύσεων μεταξύ Ελλάδος κι Η.Π.Α. κι υπογράμμισαν τη σημασία του απολογισμού της προόδου που έχει επιτευχθεί από το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας Η.Π.Α. - Ε.Ε. Σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του Εμπορίου και της Ασφάλειας των Αλυσίδων Εφοδιασμού, η Ελλάς ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην Κοινή Δήλωση γιά τη Συνεργασία στις Παγκόσμιες Αλυσίδες Εφοδιασμού. Αμφότερες οι πλευρές σχεδιάζουν να συγκαλέσουν εναρκτήρια συνάντηση της Συμφωνίας Επιστήμης και Τεχνολογίας ΗΠΑ - Ελλάδος. Η Ελλάς τόνισε τη σημασία της Διμερούς Συνεργασίας σε Συστήματα Υγειονομικό και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου γιά την είσοδο Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων Διατροφής στις Η.Π.Α. Οι Η.Π.Α. σημείωσαν την πρόοδο που σημειώθηκε από το 1983 η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία έχει βοηθήσει στην ανάδειξη της Ελλάδος σε Τεχνολογικό Κόμβο κι έχει διευκολύνει τις αυξανόμενες Αμερικανικές και Διεθνείς Επενδύσεις στους Τομείς της Τεχνολογίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αμφότερες οι πλευρές χαιρέτισαν το Μνημόνιο Συνεργασίας του 2022 μεταξύ Ελλάδος κι Η.Π.Α. γιά τον Τουρισμό και δεσμεύτηκαν εκ νέου γιά την προώθηση του Τουρισμού, των Επενδυτικών Ευκαιριών, της Τουριστικής Εκπαίδευσης και της ανταλλαγής πληροφοριών. Οι Η.Π.Α. επαίνεσαν την Ελλάδα γιά την έγκαιρη ολοκλήρωση των Πληρωμών των Δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επιτυχή Έξοδο από το Πλαίσιο Ενισχυμένη Οικονομικής Εποπτείας της Ε.Ε., εξελίξεις που αποδεικνύουν την αξιοπιστία της Ελλάδας ως Χώρα Προορισμού Ξένων Επενδύσεων. Οι Η.Π.Α. κι η Ελλάς σημείωσαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελλάδος ν' αναπτύξει Μηχανισμό Ελέγχου γιά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Τα δύο μέρη σχεδιάζουν να συνεχίσουν τον συντονισμό σε βασικά Έργα Υποδομής επιλέξιμα γι' Αμερικανικές Επενδύσεις κι Οικονομική Υποστήριξη DFC, λόγω του ρόλου τους στην προώθηση της Ενεργειακής Ασφάλειας, όπως η αναζωογόνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Αμφότερα τα μέρη αναγνώρισαν τη σημασία της προώθησης της Οικονομικής Ανταγωνιστικότητας των Γυναικών και της άρσης των Συστημικών Φραγμών στην Οικονομική Συμμετοχή των Γυναικών. Η Ελλάς ανακοίνωσε τη Συμμετοχή της στη Διεθνή Πρωτοβουλία Counter Ransomware.

Διαπροσωπικοί Δεσμοί.
Οι Η.Π.Α. κι η Ελλάς επιβεβαίωσαν τους ακλόνητους Δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των Λαών και των δύο Χωρών, με βάση τον κοινό κι ηθικό σεβασμό μας γιά τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της, τη δέσμευση στην Καινοτομία και την εκτίμηση της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, ως κινητήριων δυνάμεων της Οικονομικής Ανάπτυξης, της Ισότητας, της Ειρήνης και της Ασφάλειας . Οι Η.Π.Α  συνεχάρησαν την Ελλάδα γιά τη φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής του Φάρου το 2022, η οποία έφερε μιά ιστορική Αντιπροσωπεία 30 Εκπροσώπων Πανεπιστημίων των Η.Π.Α. στην Ελλάδα γιά να διερευνήσει την Εκπαιδευτική Συνεργασία με τους Έλληνες Ομολόγους τους.

Αμφότερες οι Χώρες χαιρέτισαν τις νέες ευκαιρίες γιά τη διευκόλυνση των ανταλλαγών, σημειώνοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελλάδος να διεθνοποιήσει τα Πανεπιστήμια της και ν' αυξήσει τις ευκαιρίες γιά Κινητικότητα Φοιτητών με τις Η.Π.Α., τον Εταίρο επιλογής της Ελλάδος στην Εκπαιδευτική Συνεργασία.

Οι δύο Χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους γιά την προώθηση της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Ένταξης και της Προσβασιμότητας στην Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Συνεργασία. Οι Εκπρόσωποι των Η.Π.Α. επαίνεσαν την Ελλάδα γιά την αύξηση της ετήσιας Συνεισφοράς του Ιδρύματος Fulbright και δεσμεύτηκαν γιά παρόμοια αύξηση της Συνεισφοράς των Η.Π.Α., η οποία θ' αυξήσει τον αριθμό των Φοιτητών που επωφελούνται από Προγράμματα Ανταλλαγής. Οι Η.Π.Α. επιβεβαίωσαν τη Δέσμευσή τους σε Ανταλλαγές όπως το Πρόγραμμα TechGirls, το οποίο προωθεί την ενδυνάμωση των Γυναικών και των κοριτσιών μέσω της Εκπαίδευσης STEM και το Πρόγραμμα BridgeUSA, το οποίο αριθμεί σήμερα πάνω από 300 Επισκέπτες Ανταλλαγής από την Ελλάδα σε Τομείς STEM στις Η.Π.Α. Αμφότερες οι Χώρες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εφαρμογή της Διμερούς Συμφωνίας για τα πολιτιστικά αγαθά κι υπέγραψαν Δέσμευση να συνεργαστούν γιά τη Δημόσια Προβολή γιά την Πρόληψη της Λεηλασίας και της Εμπορίας Ανθρώπων και γιά την επέκταση των ευκαιριών γι' Ανταλλαγές Μουσείων. Η Ελλάς επαίνεσε τις Η.Π.Α. γιά τη διευκόλυνση της επιστροφής σημαντικών Ελληνικών αντικειμένων το 2022. Με βάση ένα επιτυχημένο Εργαστήριο του 2022 κι οι δύο Χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον γιά τη διοργάνωση ενός Σχολείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Βόρεια Ελλάδα, γιά την υποστήριξη της Προστασίας των Πλούσιων Χώρων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος από Λεηλασίες, Λαθρεμπόριο και Κλιματική Αλλαγή. Οι Η.Π.Α. κι η Ελλάς τόνισαν την Κοινή τους Δέσμευση γιά την προώθηση της Δημοκρατίας και την καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων μέσω της παρουσίασης στην Αθήνα μίας Περιοδεύουσας Έκθεσης Τέχνης Democracy Collection τον Μάιο του 2023.